Σημεία ενδιαφέροντος

Η πανέμορφη και συνεχώς μεταβαλλόμενη ακτογραμμή, οι μοναδικοί αρχαιολογικοί χώροι, τα χριστιανικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, τα λιγότερο γνωστά φυσικά θαύματα και τα τεχνητά έργα βοήθησαν στη διαμόρφωση της ποικίλης ταυτότητας της περιοχής, που γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα από τους πλούσιους τοπικούς γαστρονομικούς και πολιτιστικούς προορισμούς της.

Σπήλαιο Πετραλώνων

Καταστόλιστο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, το σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Εντοπίστηκε το 1959 από τον κάτοικο Πετραλώνων Φίλιππο Χατζαρίδη και έγινε παγκόσμια γνωστό το 1960 όταν βρέθηκε το κρανίο τού Αρχανθρώπου από έναν άλλο συγχωριανό του, το Χρήστο Σαρρηγιαννίδη.

Οι συστηματικές ανασκαφές τού Σπηλαίου ξεκίνησαν το 1965 από τον ιδρυτή της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος καθηγητή ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό. Οι έρευνές του απέδειξαν ότι ο Αρχάνθρωπος είναι 700.000 περίπου ετών, γεγονός που τον καθιστά τον αρχαιότερο Ευρωπαίο. Στο ανθρωπολογικό Μουσείο, στεγάζονται τα ευρήματα των ανασκαφών. Σε’ αυτά περιλαμβάνονται απολιθώματα των εξαφανισμένων ζώων από την περιοχή, όπως λιοντάρια, ύαινες, αρκούδες, πάνθηρες, ελέφαντες, ρινόκεροι, μεγάκεροι, βίσονες και διάφορα είδη ελαφιών και ιπποειδών, όπως επίσης 25 είδη πουλιών, 16 είδη τρωκτικών και 17 είδη νυκτερίδων.

Αρχαία Όλυνθος

Ο Όλυνθος ήταν μια αρχαία πόλη στη Χαλκιδική, χτισμένη πάνω σε μια εύφορη πεδιάδα στην κορυφή του κόλπου της Τορώνης, κοντά στο λαιμό της χερσονήσου Παλλήνη (σήμερα Κασσάνδρα), σε απόσταση 60 σταδίων (περίπου 11,5 χλμ.) από την Ποτίδαια και 4 χλμ.από τη θάλασσα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο λειτουργεί στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυνθίας από το 1998.

Το μουσείο στοχεύει να απεικονίσει την ιστορία της αρχαίας πόλης και να περιγράψει επίσης τις ανασκαφές και τη διαδικασία αποκατάστασης, με σύγχρονα πολυμέσα.

Αρχαία Στάγειρα

Η γενέτειρα του Αριστοτέλη και ίσως ο σημαντικότερος ιστορικός χώρος της Χαλκιδικής, τα αρχαία Στάγειρα βρίσκονται σε ακρωτήριο κοντά στο σύγχρονο παράκτιο χωριό Ολυμπιάδα. Η περιήγηση είναι πραγματική απόλαυση. Αν μάλιστα θέλετε να τα δείτε όλα, να ξέρετε πως θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 με 3 ώρες και μην παραλείψετε το παραλιακό μονοπάτι το οποίο είναι υπέροχο.

Η πόλη ιδρύθηκε το 665 π.Χ., από Ιωνες αποίκους που κατέφτασαν από το νησί της Ανδρου, ενώ λίγο αργότερα εγκαταστάθηκαν σ’ αυτήν και άποικοι από τη Χαλκίδα. Οι πηγές της αρχαιότητας είναι ακριβέστατες όσον αφορά τη θέση της πόλης. Ο Στράβωνας την τοποθετεί στα «Γεωγραφικά» του νοτιότερα της αρχαίας Ακάνθου, σε παραθαλάσσια περιοχή και αναφέρει και την ύπαρξη μιας μικρής νησίδας απέναντι από την πόλη, με το όνομα Κάπρος (προφανώς το σημερινό νησάκι Καυκανάς). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ίδιο όνομα αποδίδεται και στο λιμάνι των Σταγείρων, ενώ πολλά νομίσματα της πόλης έφεραν ως σύμβολο έναν κάπρο.

Άγιον Όρος

Άγιο Όρος!  Μια χερσόνησος που είναι ένας χώρος Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπου περισσότεροι από 2.000 μοναχοί ζουν σε 20 μοναστήρια.

Υπάρχει χριστιανική κοινότητα εδώ για 1.800 χρόνια και τα παλαιότερα μοναστήρια χρονολογούνται στον 8ο αιώνα μ.Χ. Οι τυχεροί που φτάνουν στο Άγιον Όρος θα βρουν μια ποικιλία ανεκτίμητης μεσαιωνικής τέχνης, χειρόγραφα και άμφια, που ακόμα χρησιμοποιούνται στην καθημερινή λατρεία. Για να φτάσετε στη χερσόνησο θα χρειαστείτε γραπτή άδεια από το “Γραφείο Προσκυνητών του Αγίου Όρους”. Μετά από αυτό θα πρέπει να κανονίσετε την επίσκεψή σας με τα μοναστήρια εκ των προτέρων. Η είσοδος για τις γυναίκες απαγορεύεται.  Να είστε αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι για μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.